fbpx

I 2015 lanserte vi KAOS. Vi heter Mette Bordal Hansen og Gineline Kalleberg, kommer fra Oslo-området og har bakgrunn fra design og merkevarebygging. Vi er også svigerinner, så KAOS er en familiebedrift. Før vi visste ordet av det hadde KAOS blitt livet vårt.

Etter at vi fikk barn innså vi at det var et stort behov og etterspørsel etter skandinavisk designprodukter til småbarnslivet. Norsk design kjennetegnes gjerne ved å ha en svært funksjonell tilnærming. I tillegg til de tradisjonelle rene linjene som skandinavisk design representerer var vi fast bestemt på å dyrke vår norske designarv. Det har blitt et mantra for KAOS å utvikle funksjonelle, estetiske produkter. Vi liker å si at tingene vi lager er utviklet for barn og designet for deg. VI fokuserer på rene linjer og tidløs design kombinert med materialer av høy kvalitet, på den måten blir KAOS en av de beste investeringene du gjør til småbarnslivet; våre produkter varer lenge.

Mange har spørsmål om hvordan vi har kommet i gang og hvordan vi jobber. Her svarer vi på noen av de spørsmålene vi hører oftest. Håper det kan inspirere om du går med en drøm selv! I tillegg kan du bli bedre kjent med produktene våre, se presentasjon helt i bunn av artikkelen.

Hva var det vanskeligste med å etablere egen bedrift?

Det må være å finne ut av alt; hvor man skal begynne og hva man må gjøre for å starte og drive egen nettbutikk med egenproduserte varer. Alt fra systemer i bunn til strekkoder på produktene og prising av varer. For ikke å snakke om å utvikle selve produktene, haha! Det må ha vært det desidert vanskeligste; å finne frem i jungelen av produsenter der ute, prototype og utvikle – når man ikke har et snev av den type erfaring fra før.

Dere valgte å si opp gode jobber for å etablere KAOS, rett etter at dere hadde valgt å etablere dere med familie og hus. Hvordan var det, egentlig?

Det var definitivt tøft og preget av ekstremt mye usikkerhet økonomisk. Den ene sa opp først ettersom den andre fremdeles var i permisjon. Gineline måtte gå 3 måneder uten lønn før hun kunne ta ut litt belønning for strevet. Når vi så at omsetningen økte ved å vie mer tid til KAOS sa også Mette opp sin jobb et drøyt halvår senere. Det har ikke vært spesielt lukrativt for noen av oss siden vi startet opp, tvert i mot. Vi byttelåner klær, har shoppestopp og spiser knekkebrød til lunsj. Alle midler vi har klart å tjene på omsetningen har gått rett tilbake i selskapet for å klare å vokse. Det har vært helt avgjørende når vi ikke har hatt investorer – man må tåle å leve på lite og være villig til å ofre en hel del.

Det å si opp ordentlige jobber var den eneste måten å teste dette på, for man kan liksom ikke gjøre et sånt prosjekt halvhjertet. Vi brukte alle sparepengene og kreftene vi hadde for å få nok vind i seilet, og klarte det.

Å gå inn i et slikt prosjekt etter at man nylig har blitt mamma må være en krevende oppgave. Det er jo slitsomt nok å få barn! Hvordan har dere klart å balansere grunderjobb med småbarnstilværelsen?

Det er ironisk, for vi hadde aldri klart å etablere KAOS om det ikke hadde vært for ungene våre. Vi har utnyttet 2 permisjonstider på grunnlegging av selskap, ide og plattform, en fantastisk mulighet vi fikk takket være velferdsstaten Norge. Og ungene i seg selv er jo selve opphavet til alle ideer og behov for å lage produktene vi nå lager i KAOS. Men det er klart det har vært veldig mye jobb. En av oss satt hos Innovasjon Norge på et møte da babyen bare var 6 dager gammel, for eksempel. Og vi har grått våre tårer fordi det har vært slitsomt. Men jeg syns at det å starte og drive sin egen virksomhet har vært litt som å få barn; det er tøft, men ansvaret for å ta seg av virksomheten er mer eller mindre like stort som ansvaret for å ta seg av barnet, og når du bare kommer inn i det går det liksom mer av seg selv. Og så blir det enklere etterhvert bare man kommer over kneika, hehe.

Og akkurat som man aldri får helt fri fra barna får man ikke fri fra jobben. Man må bare få det til å funke. Nå som eldstemann er 7 år og har lyst til å bli oppfinner som mammaen sin syns jeg det har vært SÅ verdt alt strevet. Det føles sterkt å kunne inspirere ungene sine til å oppnå noe her i livet, og jeg er glad om de skjønner at nettopp det koster litt.

Hvilken motstand har vært den tøffeste på veien så langt?

Oi…Det har vært mye motstand. Mye har handlet om mangel på penger til å gjøre ting vi har lyst til å gjøre eller tjenester vi har lyst til å kjøpe ettersom det vi har tjent på omsetningen har gått til å øke både varelager og kolleksjonen med flere produkter. Så har vi gjort absolutt alt annet selv.

Mye av motstanden har nok handlet om mangel på erfaring og store sjanser vi har tatt som kanskje ikke har vist seg å funke godt i praksis. I tillegg føler jeg det har vært mye motstand i nettopp det å finne ut av ting, for man må finne ut av alt selv. Til tross for at mange folk kanskje har gjort det samme før deg, folk holder ofte kortene sine tett til brystet. Men det er vel det som også er litt av greia. Om det hadde vært enkelt hadde alle gjort det.

Hva har vært det beste med reisen deres så langt?

Det har vært en utrolig spennende og gøy reise, det er så mye å se tilbake på som vi nesten ikke kan tro. At vi har fått til alle produktene vi har i dag hadde vi aldri turt å drømme om. Og at vi har et så godt produksjonsapparat gående er også helt fantastisk. Vi håndterer import, eksport og distribusjon med egen nettbutikk i sentrum, som var planen hele veien. Og at vi har fått patent på ribbeveggen og designbeskyttelse på stolen er en liten seier i seg selv. Herlighet, at vi i det hele tatt har klart å lansere en ny og innovativ barnestol er jo helt rått. Blir skikkelig stolt av alt vi får til. Det gjør at vi elsker jobben vår og aldri kunne gjort noe annet.

Hvis dere skal gi en eneste anbefaling til andre – hva er det?

Vær sikker på at du har et unikt konsept eller en unik kompetanse som gjør at akkurat din ide og du kommer til å lykkes. Det er beinhard konkurranse der ute med survival of the fittest. Livet er ikke for pingler, men den som intet våger, intet vinner!

Hilsen G&M 🙂

Ransel stellesekk er designet for å være en vanlig, unisex ryggsekk du kan bruke lenge etter bleietiden er over. Den er nøye utviklet for å henge perfekt både på ryggen og på barnevognen. Den har 8 lommer for å hjelpe deg å organisere innholdet og passer ellers til en 15-tommers laptop – en perfekt jobbsekk. Separat clutch, stellematte og skulderrem følger med hver Ransel. KAOS Ransel stellesekk holder et volum på 14 liter og passer til alle barnevogner, inkludert tvillingvogn. Et av våre første produkter og bestselgere.

KAOS Weekend Bag er den perfekte vesken å ta med på helgeturer, med eller uten barn. Den lar deg ha opptil 3 innvendige rom for å organisere innholdet. De innvendige rommene kan legges helt flatt ned mot bunnen når de ikke er i bruk, så har du ett stort rom å pakke i uten at du står i fare for å miste inndelingene. KAOS Weekend bag er cabin size og har et volum på 40 liter. Helt genial og en verdig bestselger.

KAOS Klapp var hovedgrunnen til at vi ønsket å etablere KAOS i utgangspunktet. Vi trengte en plassbesparende, pen barnestol i høy kvalitet og da vi ikke kunne finne en, spurte vi produktdesigner Ole Petter Wullum om hjelp. Det tok 4 år å fullføre stolen fordi det var en vanskelig oppgave. KAOS Klapp ble lansert januar 2019, fullt sertifisert som en trygg barnestol for barn i henhold til europeiske standarder (EN 14988 + EN71). Klapp barnestol er laget av materialer som kommer fra bærekraftig skogbruk.

Klapp barnestol er egnet for barn som klarer å sitte på egenhånd (ca. 6 måneder) og opptil 6 år. Stolen kommer ferdig montert i esken, bare slå bena ut og “klikk” setet i lås, og den er klar. Det er lett å klappe bena sammen ved å løsne låsen under setet, når den er klappet sammen bygger den ikke mer enn 13 cm i dybden.

Da vi vokste opp hadde vi ribbevegg hjemme. Som foreldre ønsket vi at våre barn også skulle ha ribbevegg fordi det er en flott aktivisering å ha tilgjengelig hjemme, men vi ønsket en stilig og fleksibel versjon som passet inn hjemme hos oss, en versjon som hadde mulighet til å ha forskjellige tilbehør for å gjøre brukstiden lenger. Så vi spurte de norske produktdesignerne Permafrost om hjelp. Permafrost designet KAOS Endeløs ribbevegg som består av smarte moduler og diverse tilbehør. Resultatet ble over all forventing. Vi har fått patent for hvordan modulene kobles sammen, og mulighetene er virkelig uendelig. KAOS Endeløs har blitt en stor favoritt på grunn av alle mulighetene den gir, det er utrolig gøy å være kreativ med den. Du kan fortsette å bygge den opp og ned for å få den til å utvikle seg med barnet, og det er definitivt et møbel du vil beholde gjennom hele livet. Like fin som bokhylle, som oppbevaringsmøbel i gangen som ribbevegg på barnerommet.

KAOS Mini-Ransel er en barnehagesekk med mye funksjonalitet; Den er vanntett og vaskbar. Den har polstret skulderrem, justerbar brystspenne og et separat sitteunderlag. Sitteunderlaget er supert når barna går tur (som vi gjør mye i Norge), det holder stumpen god og varm i sittepausene. KAOS Mini-Ransel har et volum på 8 liter.

barnehagestart sekk

KAOS Samlesak lekematte er en kul og funksjonell lekematte som raskt snurpes sammen til en bag. Den har et praktisk håndtak som gjør den enkel å bære med seg. Clean design med subtilt mønster passer den vel så godt i stuen din som den gjør på barnerommet. Perfekt som beach bag også! KAOS Samlesak er 120 cm i diameter.

Samlesak

Topp