Vil du starte for deg selv? Gjør det!

Vil du starte for deg selv? Gjør det!

Det er tre år siden ideen om KAOS startet. Jeg gikk gravid med barn nummer to og vi drømte om å utvikle skandinavisk, funksjonell design til småbarnsforeldre. Det er halvannet år siden vi lanserte KAOS og produktene våre ble vist på God Morgen, Norge samme dag som vi lanserte. Det var stort.

"Vi" er Mette og meg. Sisters in law, partners in crime. 

Vi har nok alltid hatt en underliggende drøm om å skape noe eget, og denne ble mye sterkere etter av vi fikk barn på hver vår kant. Mange kvinner har det på den måten; å bli omringet av småbarnslivet gjør at mange kvinner ikke bare ønsker men trenger mer frihet og fleksibilitet til å takle "work/life balance". I Norge er vi så heldige å ha lang permisjonstid. Permisjonstiden gir oss tid til å tenke og fundere på livet, som får noen nye verdier etter at man får barn. Sånn er det bare.

Før KAOS var jeg partner i et reklamebyrå og jobbet som rådgiver med plenty av deadlines og leveranser. Jeg ble mer eller mindre opprevet de første årene med barnehagebarn på grunn av sykdomsforløp og måtte være hjemme med syke barn rett som det var. Stress over hele linja. Jeg klarte kanskje ikke å finne tilbake til formen i reklamebransjen etter at jeg fikk mitt "mammahjerte". Mette følte også på den måten. Hun jobbet som digitalansvarlig i Norges største mediehus. Ingen av oss hadde jobber som lot seg kombinere med "redusert stillingprosent". Noen vil sikkert si at det var et dårlig sjakktrekk å lansere KAOS mens vi hadde andre, krevende fulltidsjobber. Samtidig så var ikke KAOS en fulltidsjobb den gang, det var en hobby. Og det lot seg gjøre fordi gleden med KAOS alltid har vært stor og gitt oss energi. Men vi ante ikke at KAOS ville bli tatt så godt i mot og at vi ville vokse så fort. Vi klarte å håndtere KAOS ved siden av andre jobber i ett år, men da måtte vi ta et valg. I 2016 forlot vi andre jobber for å gjøre KAOS 100%. 

Det er vanvittig givende å drive for seg selv, man finner ingen bedre arbeidsplass. Men å starte for seg selv er beinhardt arbeid. I vårt tilfelle gjør vi alt fra A til Å selv. Vi vet som Pippi at alt man ikke kan fra før, kan man lære. Og så er vi flinke til å ha det gøy på veien. Den største lønnen får vi i latter, foråsiresånn! 

En typisk arbeidsuke er veldig utypisk

Som alle andre småbarnsforeldre står vi opp grytidlig. Vi leverer i barnehagen når barnehagen åpner og prøver å ta oss en joggetur der vi gjør unna dagens eller ukens "to do" liste mens vi løper. En dusj og en kaffe senere er maskineriet godt i gang, og jeg vil påstå vi er ekstremt effektive og gode på multitasking. 

Den ene dagen jobber vi med produktutvikling og designer produkter som vi får produsert hos våre produsenter i India.

Den neste dagen må vi jobbe med logistikk, kalkulere volumvekt og prise varer. Vi importerer, fortoller og sørger for at varene blir broderlig fordelt på våre lager i Norge og Sverige. Vi må stadig reforhandle avtaler for å effektivisere profitt i alle ledd. 

Vi har selv ansvar for markedsføring og salg og gir alt vi har med de få midlene vi har tilgjengelig. Det innebærer å by på oss selv og be mye om hjelp fra venner og nettverk. Vi er heldige som kjenner så mange fine folk! Man må aldri slutte å spørre om hjelp. 

Vi jobber mye med PR med mål om å få organisk vekst, for vi har fint lite budsjett å rutte med. Vi må nå ut til både til private kunder og til forhandlere i inn- og utland. Det er tidkrevende og møysommelig arbeid.

Vi fakturerer forhandlere og følger opp.
Vi er sykelig opptatt av å levere god kundeservice og besvarer daglig henvendelser på mail, telefon, insta, face - der kundene er.

I Norge pakker vi og sender varer selv, men det må vi slutte med. Det har blitt for tidkrevende og vi må frigjøre ressurser til andre ting. I Sverige har vi allerede folk som håndterer lager og logistikk til kunder i hele EU, USA, Canada, Japan og Australia. I Autralia har vi attpåtil fått en egen distributør som håndterer Australia og New Zealand som marked. 

Vi har ikke noe fast kontor, men sitter litt på Mesh i Oslo, litt hos Mette på Lørenskog og litt hos meg på Voksen i Oslo. Det blir digg å få kontorplass en plass midt i mellom der vi bor, kanskje på Kjelsås - etterhvert. Vi ønsker oss et "Trill in, Trill out" showroom for alle som vil komme på besøk med barnevogner :)

Vi kan godt glemme å spise lunsj fordi vi er så oppslukt med arbeidet. Da må vi ta oss en pause, kanskje lufte hundene en tur. Innimellom tar vi oss tid til å lage en sjukt digg lunsj, som vi nyter til det fulle. Og spiser is eller kake til dessert. 

På gode dager er vi flinke til å feire, på dårlige dager er vi flinke til å dra hverandre opp. Og hver dag ler vi av minst en ting som vi finner hysterisk morsomt.  

Når klokken nærmer seg 16, forsøker vi å hente i barnehagen. Da legger vi vekk telefoner og mail, og henger med barna. Når barna har lagt seg, kobler vi som regel på igjen - det er vanskelig å la være. 

Bottom line: å starte for seg selv, er hardt. Det innebærer mye multitasking og tålmodighet. Det er ikke en jobb, det er en livsstil. En arbeidsuke krever mange hatter, og det er godt å være to til å dele hatter, sorger og gleder. 

Så skal det sies at firmafestene hadde vært hakket kvassere om alle rollene kunne delta i sin riktige forstand :-D

Jaja, TTT (Ting tar tid), sier vi da. Men den tid kommer.

Tut og kjør, hilsen hele KAOS-teamet:

Øverst f.v:
Hilde Myrvold (økonomi), Jenny Wilden (kundeservice), Frida Holmen-Bach (ansvarlig for sosiale medier), Britt Fredriksen (lagersjef) og Vivi Holstvik (AD).

Nederst f.v:
Linn Jespersen (IT-support), Mona Hole (Salgsjef), Patricia Franck (Designer) og Julie Kaisers (tekstforfatter).