Julekalender luke 13: Bærekraftsmål 2019

Julekalender luke 13: Bærekraftsmål 2019

Bærekraft er på alles lepper - og bærekraft er så mangt. I tillegg er bærekraft et begrep som er i stadig endring, det er rett og slett en all-idrett å følge takten på utviklingen.

En av fordelene med å være små som KAOS er at vi snur oss kjapt, og når det kommer til bærekraft har vi en enorm fordel med at vi kan være raske på avtrekkeren. Vi er vant til å ha et kjapt fotarbeid, og vi kommer til å jobbe mer enn noen gang med bærekraft i 2019, for å sette standarden for KAOS arbeid rundt bærekraft. 

Vi gjør allerede en hel del, som reparasjon av varer, gjenbrukssalg og ikke minst: Vi jobber med bærekraftig design. Med bærekraftig design mener vi produkter som er skapt for å vare lenge, både i uttrykk og kvalitet. 

KAOS Endeløs, for eksempel. Ideen om Endeløs kom fordi vi hadde ribbevegg da vi var små, men nå som vi har egne barn og ville at de også skulle ha glede av en ribbevegg, ønsket vi å utfordre konseptet ved å utvikle en langt mer bærekraftig ribbevegg. Derfor vokser KAOS Endeløs med barnet, slik at den kan få langt flere funksjoner og bruksområder. KAOS Endeløs er verdens mest fleksible ribbevegg med tilbehør som er relevant gjennom hele livet. Det er bærekraftig design. Materialene til Endeløs er dessuten høstet fra lokale skoger i Litauen med kort reisevei til fabrikken. Derfor benytter vi såkalt "Brown Ash" og ikke "White Ash", fordi Brown Ash er det de dyrker i området rundt produsenten vår. Brown Ash har noe mer mørke flekker i tegningene enn White Ash.

KAOS Klapp er også bærekraftig design i aller høyeste grad. Høystolen vår er utviklet for barn og vokser med barnet fra de kan sitte selv. Til neste år kommer det en egen babydel som gjør at selv spedbarn kan bruke stolen. KAOS Klapp tåler en belastning opptil 230 kg, så den kan fint brukes som en liten gardintrapp av voksne. KAOS Klapp produseres hos en av verdens fremste møbelprodusenter som holder til i Latvia. Materialene holder svært høy standard og sorteres for hånd. På KAOS Klapp bruker vi kun materialer som er FSC-sertifisert, rett og slett fordi materialene hentes fra andre områder enn kun lokale skoger. FSC-ordningen sikrer både miljø, økonomi og arbeiderne som jobber i skogbruket. 

Vi kommer dessuten til å se på mulighet for å få pant på gamle produkter og jobbe med abonnement eller utleie. Spesielt med KAOS Klapp; Kanskje du ikke trenger en høystol til odel og eie? Da kan det hende vi kan leie deg en stol, og om du har kjøpt en KAOS Klapp har vi som mål å gi deg en fordel (pant) om du selger den tilbake til oss når du ikke skal ha den lenger. 

Som produsent har vi generelt et stort ansvar for etisk handel og produksjon. Vi jobber aktivt med bærekraft sammen med NFH (Norwegian Fashion Hub) som vi er en del av. Videre har KAOS som mål for 2019 å snu hele produksjonsapparatet for tekstil.

Vi har bevisst hatt produksjonen i India frem til nå blant annet fordi minimumsbestilling i India er langt mindre enn minimumsbestilling i Østen. Det er rett og slett ikke levedyktig for en knøttliten aktør å produsere i Østen, kostnaden for oppstart gir for høy risiko.

Nå produserer vi såpass stort volum at det er hensiktsmessig å legge produksjonen til Østen. Dette byr på helt nye muligheter når det kommer til sourcing av tekstiler og materialer. Østen har kommet mye lengre enn India og tilbyr mer moderne maskinparker. Fabrikkene har mer automatikk og innovasjon står høyere på agendaen. 

Vi er allerede godt i gang med å leke med samples og vareprøver av resirkulerte materialer. Vi har blant annet funnet et par helt suverene produsenter i Vietnam og Kina. Nå har vi har mottatt første samples på Mini-Ransel laget av resirkulerte plastflasker. Dette er kjempespennende. I januar får vi de første prøvene på Ransel og Weekend bag i både resirkulert bomull og imitert canvas (som igjen er laget av plastflasker). Utrolig spennende og kult! Vi gleder oss til 2019 og ser frem til å nå mange hårete bærekraftsmål! 

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Kommentarer blir moderert