Den beste måten å spå fremtiden på, er å lage den

Den beste måten å spå fremtiden på, er å lage den

Vi har bygget opp KAOS fra scratch siden lanseringen i 2015, med ett mål for øyet: å lage produkter som vi selv trenger i livene våre. Produkter som ikke bare ser bra ut, men som er litt smarte også. Produkter med karakter og ikoniske detaljer. Og god kvalitet. 

Det har vist seg at det er mange andre som har lyst på det samme, og det er vanvittig motiverende. Kunder, er det mange som kaller dem. Vi kaller dem likesinnede. For det er det vi er: foreldre som jobber for å få endene til å møtes, mellom barneskrik og oppvask. Foreldre som har kaos hengende over seg 24 timer i døgnet. Foreldre som er opptatt av trender, et pent hjem og praktiske løsninger. Det er oss, foreldre, vi lager produkter til. Vi tror at hverdagen og livet kan bli hakket bedre med gjennomtenkte løsninger. Og med norsk design i førersetet. 

Vi har alltid satt oss høye mål. "Om det var lett, ville alle gjort det", er det noe som heter. Før vi i det hele tatt lanserte KAOS ville vi lage en ny og innovativ høystol til barn, for eksempel. Fordi det var noe vi hadde oppriktig behov for. Vi kontaktet produktdesigner og arkitekt Ole Petter Wullum allerede da, i 2014. Bare for å lære mer om prosessen og forstå omfanget rundt det å lage en høystol. Vi har hatt kontakt med Ole Petter siden, og høystolen har hele veien vært et mål. Men vi startet med en avansert og teknisk stellesekk som vårt første produkt, og det var hårete nok når man aldri har jobbet med produktdesign eller tekstilproduksjon før. Samtidig er en bratt læringskurve det beste man kan ha, for da lærer man fort. To år senere produserer vi flere tusen stellevesker i året, og prosessen er blitt en dans på roser. 

Om det er en ide du ikke klarer å legge fra deg, må du aldri slutte å jobbe for den

Prosjektet med Wullum var en ide vi ikke klarte å legge fra oss. Samarbeidet blåste opp for alvor i 2016. Vi var fast bestemt på å utvikle en høystol, vi kjente mannen som kunne utvikle den for oss og vi hadde klart å skape en merkevare og et internasjonalt nettverk som kunne forvalte en høystol. Vi søkte etter midler og fikk innvilget støtte fra Innovasjon Norge. I uke 14 2017 starter en av Nordens fremste møbelprodusenter på den første prototypen av KAOS høystol til barn. HVOR sjukt er ikke det. De regner med at de 12 første KAOS høystolene er klare i uke 19, en såkalt utfallserie. Utfallserien med 12 høystoler skal sendes til testing og sertifisering for å sikre at den møter alle krav til den internasjonale standarden for høystoler. Målet er at KAOS høystol skal være klar til lansering i september 2017. Det blir helt vilt og uvirkelig. En stor milepæl for KAOS.

Vi har mange ideer, men noen stjeler mer nattesøvn enn andre. For eksempel drømmen om en moderne ribbevegg. Vi vokste opp med ribbevegg da vi var små, og ønsker å videreføre tradisjonen til våre egne barn. Vi visste bare ikke hvordan vi skulle løse oppgaven med å "revitalisere" en ribbevegg. Konseptet var klokkeklart i våre egne hoder, men det hjelp lite.  Noen leter høyt og lavt etter løsninger, men vi foretrekker å gå rett på øverste hylle. Jeg gikk så langt at jeg ringte Andreas Engesvik (!). Haha! Jeg unnskyldte meg med at vi hadde noen felles bekjente og at jeg trengte noen råd. Stakkars, han må ha trodd jeg var en crazy lady. Vi møttes aldri over en kaffe, for'å'si're'sånn. Han sa vel egentlig at et slikt prosjekt kunne vi klare selv (LOL). Vi gav oss selvfølgelig ikke med det, det var kun en bomvei. Vi tok motet til oss og inviterte oss selv til Permafrost på en times møte der vi kunne legge frem ideen. Permafrost, folkens. Snakk om kompetente folk! De har jobbet for Lego og Stokke, for å nevne noen. Vi var star struck da vi dukket opp på kontoret deres.

Møtet varte i 3 timer.

Dette var i oktober.

4 måneder og mange møter senere, under Lønningsmelk i februar, presenterte Permafrost den aller første prototypen på KAOS ribbevegg. Den står fremdeles utstilt i Studio KAOS om du vil ta en titt!

Å se noe man har hatt i tankene - i sin fulle form - er mektige saker. Jeg skal innrømme at jeg gråt (det var på nippet til ugly-cry, liksom). Det Permafrost presenterte var så spot on hva vi hadde hatt i tankene. Og jeg skjønte at dette prosjektet blir så bra. Og jeg blir så forbanna takknemlig som får muligheten til å være en del av dette. Gled dere til å se KAOS Ribbevegg, for den er både lekker å se på og smart som satan. 

Vi tar oss sjelden tid til å klappe hverandre på skuldern, men faen heller, folkens: 2017 er allerede vårt hittil mest spennende år. Foruten nye og spennende tekstilvarer skal KAOS lansere to typer møbler som dere ikke har sett maken til. 

Vi er stolte over å få jobbe med så dyktige folk, og gleder oss bare til å kunne presentere resultatene av alt hardt arbeid som nå pågår. Fremtiden ser lys ut, folkens. 

Lesson learned: Sikt høyt, møter du en bomvei, prøv en ny vei. Man må aldri slutte å prøve. Og man må aldri slutte å spørre om hjelp.