Seige tak og lange bakker

Seige tak og lange bakker

Nervene våre ligger noen ganger utenpå kroppen og vi kan føle oss ganske frynsete til tider. Og vi er ikke gode på å skjule det, tvert om er vi rimelig transparente og kan leses som en åpen bok! Glede og sorg om hverandre, etterhvert som vi når nye høyder eller treffer en skikkelig fartsdump. Å bygge KAOS består av både opp- og nedturer, må vite.

Jeg er definitivt den av oss som begynner å grine lett, enten det er av glede eller utmattelse. Derfor kaller Mette meg Grineline når det står på, hehe. Det er rett og slett fordi innsatsen og følelsene tar overhånd og jeg klarer ikke å styre meg. 

Føler jeg trenger å avgi en liten forklaring så folk ikke tror jeg er helt skrullete, så jeg skal forsøke å forklare hvorfor Grineline melder seg innimellom!

 

Kort fortalt

For å etablere og lansere KAOS i 2015 investerte Mette og jeg ca 200 000 kr hver fra egne sparepenger. Med en egenkapital på 400 000 kr startet vi produksjon av Ransel og Samlesak, lansert nettsiden og merkevaren vår, ved siden av andre fulltisjobber. Det er egentlig helt latterlig at vi fikk det til, men det gikk. Fordi vi jobbet som idioter og aldri satt oss ned for å hvile. 

Det er vanlig for Start Ups å hente penger fra investorer nettopp for å få økt egenkapital og midler til å bygge en business. Men ikke vi. Vi har vært innstilt på å klare oss uten investor enn så lenge. Etterhvert som vi ville ha et Studio å jobbe fra og vi ville utvide kolleksjonen med Paradisteppe, Mini-Ransel, Weekend bag, ribbevegg og høystol er det klart at det koster både tid, innleide ressurser og masse penger å få til dette. Ikke minst å produsere varene! Vi har fått det til fordi vi har tatt ut minimalt eller ingen lønn, alt vi har hatt av fortjeneste på omsetningen vår har vi investert i å vokse med nye produkter og større opplag på produksjonene, så vi kan levere flere varer og øke omsetning og til syvende og sist: fortjenesten. Så vi igjen kan spytte mer kapital inn i nye og større produksjoner for å vokse. Og sånn holder vi på. Vi investerer alt i KAOS. 

I tillegg til egenkapitalen og fortjenesten fra organisk vekst har vi en løpende kreditt hos banken som har hjulpet oss med å betale regninger. Og vi har fått hva vi kan av midler fra Innovasjon Norge for å kunne prototype stol og Ribbevegg, samt 240 000 kr fra crowdfunding på Kickstarter for å produsere første parti med Endeløs. Men i det store bildet har vi finansiert over halvparten av disse prosjektene også fra egen lomme takket være fortjenesten vi har hatt fra omsetningen. 

Det føles generelt som vi har drevet med en høy-risiko-sport. De 4 siste årene har vært de mest uforutsigbare i våre liv, vi har gått på en egg som aldri slutter å utfordre oss. Å ikke kunne vite hvilken side man kan ramle ned på eller om man klarer å komme oss opp til neste topp er ganske nervepirrende. 

Når vi ramler, er det utrolig kjipt. Men knall og fall må man rett og slett regne med, både privat og i arbeidslivet. Det er bare viktig å reise seg opp igjen. Den dagen vi ikke orker å reise oss igjen er det slutt, og mange start ups ender nettopp av den grunn.

Nedturer og motgang kan føles urettferdig og skrekkelig vondt når man vet hvor hardt man har jobbet. Og når livet føles så håpløst det bare kan med masse fartsdumper både privat og på jobb, ja da renner det over.

Heldigvis melder Grineline sin ankomst mest som følge av gode nyheter og oppturer. For det er fantastisk mange oppturer og store opplevelser hvor vi får satt personlige og strategiske mål. Og da renner det fullstendig over fordi belønningen for alt strevet endelig kommer til sin rett. Og det er den beste følelsen i hele vide verden, og grunnen til at vi gjør dette. 

Å kunne dra til sitt eget Studio hver dag. Å få se KAOS Endeløs prototype i full størrelse i vår egen butikk med tilbehør for første gang. Å beslke og se en hel fabrikk i India jobbe for å produsere varene våre, få finne solide produsenter, kunne jobbe med solide bærekraftstiltak og se ting vi har tenkt og tegnet bli til virkelighet. Det å få den første KAOS Klapp stolen med seg hjem og ha den rundt kjøkkenbordet. 

Det gjør oss så stolte og med alt som er i vente føles det så innmari meningsfullt.

Å skulle bygge på sin egen virksomhet er som å oppdra et barn: krevende og slitsomt, men noe av det mest givende i livet. Det er verdt mange tårer, det!

Denne gang hadde vi jobbet med å selge inn KAOS Klapp til en stor hotellkjede i norden. En prosess som har pågått i over et halvt år. Denne morgenen fikk vi endelig bekreftet at KAOS Klapp skal inn i hotellene deres, og da kunne ikke Grineline gjemme seg lenger.

Måtte tårene fortsette å komme!

 

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Kommentarer blir moderert